Wtorek, 22 maja 2018 Imieniny Emila, Neleny, Romy

Nie daj się oszukać na… miodzie

2017-12-04 09:39:10 (ost. akt: 2017-12-04 09:43:08)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Lubimy miód. Jest w tradycyjnej kuchni polskiej, ale też traktujemy go jak lek i słusznie, bo ma ogromną wartość dl naszego zdrowia. Czy jednak każdy miód, który kupujemy jest tak samo wartościowy?

Już wiemy, że nie, dlatego warto przyjrzeć się temu jak rozpoznać dobry, naturalny, nieoszukany miód.

Zacznijmy od cech charakterystycznych poszczególnych miodów:
- akacjowy: barwa słomkowożółta, zapach łagodny, smak mdłosłodki
- lipowy: złotożółty, aromatyczny, lekko gorzkawy
- rzepakowy: jasnożółty (prawie biały) swoisty, gorzkawy
- gryczany: czerwonobrązowy, zapach kwiatu gryki, smak korzenny
- wrzosowy: czerwonobrązowy, zapach ostry, silny, mało słodki, ostry, gorzki
- spadziowy: brązowy, zielonkawy, zapach łagodny, smak łagodny
- koniczynowy: słomkowożółta, zapach słaby, smak łagodny, bardzo słodki
- z drzew owocowych: złocistożółta, zapach kwiatów, smak łagodny.

Nie jest łatwo sprawdzić, czy miód jest fałszowany.

Nie poznamy tego po kolorze, bo tak naprawdę miód ma szeroką gamę kolorów, odcieni, a najczęściej jest mieszany, pszczołę raczej trudno zdyscyplinować, żeby wybierała nektar tylko z jednego gatunku roślin;

Tak więc powyższa charakterystyka ma pewne odstępstwa i trzeba to wziąć pod uwagę.

Nie ma też znaczenia czas krystalizacji, która jest różna dla każdego gatunku, ale znaczenie mają też warunki przechowywania miodu, np. temperatura i inne czynniki.

Nie poznamy też tego po smaku, czy konsystencji.

Jednym ze sposobów jest wiedza o tym, że kropla miodu prawdziwego, w przeciwieństwie do fałszywego, ni powinna się toczyć po gładkiej powierzchni. Dobrą domową metodą sprawdzenia miody jest „próba przelewania”.

Pozwolę sobie zacytować Irenę Gumowską z publikacji pt. „Pszczoły i ludzie”: „Nabiera się ze słoja łyżkę miodu i powoli, z dużej wysokości wlewa z powrotem na miód w słoju. Jeśli powstaje z niego górka, to miód jest dobry, jeśli dołek (lejek) - niepełnowartościowy, gdyż zawiera za dużo wody”.

Autorka pisze też o tym, że jeśli miód ma mdły smak i słaby zapach oraz gdy „ciągnie się do nitki” jak syrop, może być zafałszowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym.

Przy czym podaje też sposób sprawdzenia, czy miód nie jest zafałszowany skrobią.

Trzeba łyżeczkę miodu gotować 5 minut w połowie szklanki wody, a następnie, po wystudzeniu, wlać do tego roztworu 1-2 krople jodyny jeśli roztwór zmieni kolor na czarny lub niebieski, będzie znaczyło, że dodano do miodu mąki (skrobi).

Nie ma zbyt wielu technik sprawdzenia czy miód jest prawdziwy domowymi sposobami, ważne więc by kupować miód z dobrego, znanego nam źródła. Takich źródeł na szczęście na Warmii nie brakuje.
lub
Polub nas na Facebooku:

Zespół do spraw realizacji projektu

Zespół do spraw realizacji projektu

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB